De turnlessen zijn voor leden van 6 jaar en ouder. De lessen worden ingedeeld naar leeftijd; hiervoor gebruiken wij de groepen van de basisschool en voortgezet onderwijs.
De indeling :
groep 3 en 4
groep 5 t/m 8
groep 12 t/m 16 jaar
groep 16 jaar en ouder (op dit moment niet)
Turnen is zwaaien, draaien, springen, rollen aan en op turntoestellen; zowel op wedstrijd niveau als op recreatief niveau. De turntoestellen die gebruikt worden zijn:
Brug; de dames maken gebruik van een brug met de liggers op ongelijke hoogte. Ze draaien om de lage ligger en kunnen vervolgens verder gaan aan de hoge ligger. De afsprong kan zowel vanaf de lage als de hoge ligger.
De heren turnen aan een brug met de liggers op gelijke hoogte; bij de jongens zijn de liggers op een hoogte van ongeveer 1.20 m en de heren turnen aan de z.g. hoogbrug; hier is de hoogte van de liggers ongeveer 1.80 m boven de vloer.
Ringen; dames maken oefeningen aan zwaaiende ringen; zowel in de voorzwaai als in de achterzwaai kunnen onderdelen worden geturnd.
De heren turnen aan de ringen stil; de touwen mogen niet zwaaien. Hangend aan of steunen op de ringen worden allerlei oefeningen geturnd.
Balk; de balk van 10 cm breed is bekleed met leer. Op deze balk loopt en springt de turnster; ook koprollen, radslagen en handstanden worden op deze smalle balk gemaakt.Dit is een toestel waar, bij wedstrijden, alleen dames aan werken.
Paard voltige; het springtoestel paard wordt van 2 beugels voorzien en steunend op deze beugels maken de heren allerlei zwaaibewegingen met de benen langs het toestel. Hier doen geen dames mee. Bij onze vereniging wordt hier weinig aan gedaan.
Sprong; Bij het springen wordt gebruik gemaakt van een bok, een paard, een kast of een tafel. De spongen gaan over deze toestellen heen, waarbij de turnster of turner soms het toestel als afzetvlak gebruikt, maar er ook overheen gaat zonder het toestel te raken. Voor het springtoestel ligt altijd een afzettoestel; dit kan een springplank zijn of een minitrampoline.
Lange Mat; op deze 10 meter lange en 1 meter brede mat worden koprollen, zweefrollen, handstanden, radslagen en een “arabier” gedaan. Ook moeilijkere sprongen als overslagen, flik-flakken en salto’s worden op hierop uitgevoerd.
Rek: aan dit toestel, bestaande uit twee staanders met een stok ertussen, kun je o.a. zwaaien, aangevuld met een ondersprong, kip, buikdraai voor- en achterover, molendraai of een knieopzet. Dit is een echt herentoestel, alhoewel dames hier ook wel aan kunnen werken.
De leden van deze groepen kunnen meedoen met recreatieve wedstrijden. Op dit moment hebben we elk jaar een wedstrijd met turnsters van de gymnastiekvereniging uit Harfsen en Laren.
Turnselectie:
Door de leiding kun je ook worden uitgenodigd om deel uit te maken van de turnselectie, maar je kunt ook zelf aangeven dat je bij de selectie wilt. De leden van deze groep doen in principe de gewone turnles mee en de selectieles.
Deelnemers van deze selectiegroep nemen namens OVERA deel aan diverse wedstrijden van het district Oost van de KNGU.
Er wordt geturnd volgens het NTS-systeem (Nationaal Turn Systeem); iedere turner en turnster kan op zijn/haar eigen niveau turnen en zich meten met anderen.
De lestijden zijn te vinden bij het rooster.