Vertrouwenspersoon
Volgens de richtlijnen van NOC*NSF beschikt iedere sportbond per 1 januari 2013 over een VertrouwensContactPersoon (VCP). De sportbond adviseert zelfs twee of meer VCP-ers aan te stellen.
Een VCP is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over, of te maken heeft met, grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging om preventieve maatregelen te nemen.
De VCP zal niet zelf inhoudelijk de klachten behandelen, maar de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Zij kan informeren over procedures en mogelijke vervolgstappen of doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van NOC*NSF. In een vertrouwelijk gesprek helpt de VCP de betrokkene bij het doen van zijn verhaal. Bijvoorbeeld over zaken als doping, matchfixing, eetstoornissen en seksuele intimidatie.
De VCP is er voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc.. Â
Evelien Kamminga is door OVERA gevraagd om voor haar (tijdelijk) als VCP op te treden. Zij vervult overigens geen bestuursfunctie binnen de vereniging.Â
Graag wordt ook verwezen naar de informatie en video’s op de website van het Centrum Veilige Sport Nederland.
Â